Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Egypt: archeologové objevili podzemní labyrint s 3000 místnostmi

By  led 22, 2017

Během Mataha expedice (Mataha = arabsky labyrint) v roce 2008 tým objevil ztracený podzemní labyrint. Ten se nachází v oblasti Hawara v Egyptě. Kolosální chrám, který byl již v dávné minulosti pospán klasickými autory jako je Hérodotos nebo Strabón, obsahuje více jak 3000 místností, jejich zdi jsou pokryté hieroglyfy a malbami.

Písek v oblasti Hawara byl v minulosti zkoumán belgickým týmem egyptologů. Ten při svojí práci použil velice moderní a výkonnou technologii, aby odkryl tajenství, která se nacházejí pod povrchem. Jedná se soubor budov a komplexu chodeb, které jsou staré více jak 2000 let.

Labyrint se nachází jižně od pyramidy Amenemhata III. Samotná pyramida je vysoká 58 metrů a její strany jsou dlouhé 100 metrů. Egyptologové se domnívají, že komplex tvořil zádušní chrám k této pyramidě a byl současně základem bájného labyrintu, o kterém hovoří dávní historici.

Hérodotos navštívil labyrint v dobách Říma. Chrám měl dvě patra. V dolním se nacházel spletitý komplex chodeb a místností a v druhém patře pak 12 velkých paláců. Celkem tedy objekt měl více jak 3000 místností. Stavba zabírá plochu o rozloze přibližně 304 x 244 metrů.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.