Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

200 000 maloobchodníků bojkotuje EET. Do systému se nehlásí. Babiš má problém

By  led 31, 2017

Zajímavý vývoj má plánovaný rozjezd druhé vlny elektronické evidence tržeb. Do této fáze spadají všichni podnikatelé a firmy podnikající v oboru maloobchod a velkoobchod. Podle dostupných údajů by se tak od 1. března mělo do EET zapojit 250.000–300.000 podnikatelů. Oproti tomuto počtu se zdá být prosincový start EET se 45.000 restauracemi pouhou zkouškou.

Babišův projekt špiclovsko-udavačského systému elektronické evidence tržeb má však jistý zádrhel. Maloobchodníci ho bojkotují. Do startu druhé vlny zbývá pouhých 21 pracovních dní a z oboru maoloobchod/velkoobchod si přihlašovací údaje vyzvedlo zatím jen necelých 40.000 podnikatelů. Zbývá tedy minimálně 210.000 firem a živnostníků. Znamená to, že finanční úřady by musely vydat denně 10.000 registrací do systému, aby „se vše stihlo včas“. To je dost, že?

Je to strategie, s kterou Ministerstvo financí ČR nepočítalo. Andrej Babiš je totiž zvyklý na to, že jeho zaměstnanci v Agrofertu poslouchají. Nedochází mu, že svobodní obyvatelé poslouchat nemusejí. Nejsou zaměstnanci jeho firmy. Z historie víme, že stát s represivními kroky nemusí nutně zvítězit. Jistě, k systému se do 1. března ještě přihlásí desítky tisíc obchodníků. Ale co když se do EET nepřihlásí třeba 100.000 maloobchodníků? Přijdou Babišovi kontroloři ke všem a udělí jim pokuty? A unese takový krok jeho systém? A unese to jeho firma ANO ve volbách? Neunese.

Pokud se podnikatelé skutečně „kousnou“ a do systému EET se ve velkém počtu nezaregistrují, celý projekt Elektronické evidence tržeb se zhroutí. Finanční správa si nedovolí pokutovat desítky tisíc lidí. Ti, kteří se do systému přihlásí, se zase odhlásí v rytmu známého hesla „proč já musím, a oni ne?“. A pokud padne EET, padne i Babiš. Tak podnikatelé, co uděláte?

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.