Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Los Angeles může zasáhnout silné podmořské zemětřesení, jaké tady ještě nebylo

By  bře 11, 2017

Oceanografofé analyzovali stav mořského dna v okolí Los Angeles a San Diega, a dospěli k závěru, že existuje vysoká pravděpodobnost výskytu podmořského zemětřesení s magnitudou 7,3 nebo vyšší.

Vyplývá to ze studie zveřejněné v odborném časopisu JGR: Solid Earth.

„Pravděpodobnost úplného zlomu kůry v tomto terénu je v současné době asi 30 až 40%. To nemusí nutně znamenat, že dojde k silnému zemětřesení, ale i malé otřesy o síle 5 nebo 6 stupňů povedou k vážným následkům pro Kalifornii. K tomto typu zemětřesení došlo v roce 1933 v Long Beach, a to zabilo 113 lidí," uvedla Valery Sahakianová z US Geological Survey v Menlo Parku.

Kalifornie je jednou z nejvíce seismicky aktivních oblastí Spojených států - nevelká zemětřesení se zde vyskytují téměř každý rok, a jednou za sto let dochází k silným otřesům, jejichž síla je vyšší, než 7 stupňů na stupnici MMS. Například v roce 1906 v San Francisku došlo k zemětřesení o síle 7,8 bodu. Bylo zabito více než tři tisíce lidí, a prakticky bylo celé město zničeno.

Příčinou katastrofy všech ostatních zemětřesení na jihovýchodě Spojených státech je označen San Andreaský zlom, který je 1300 kilometrů dlouhý, a kde se dotýkají dvě tektonické desky - Pacifická a Severnoamerická. Jejich historie má poměrně bouřlivou minulost - před asi 15 milióny roky jejich střet vedl k tomu, že se zemská kůra na území států Idaho, Oregon a Nevada prostě zlomila, což vyústilo v lávovou povodeň, která zaplavila téměř celé území těchto států.

Z tohoto důvodu seismologové a geologové aktivně monitorují stav San Andreaského zlomu na pozemní části, neboť odtud, jak si dříve vědci mysleli, pramení velká hrozba pro lidstvo. Sahakianová a její kolegové ale poukázali, že to není tento případ, a zkoumají strukturu dna oceánu v blízkosti Los Angeles a San Diega pomocí podmořského radaru.

Jak ukázaly jejich pozorování, na dně Tichého oceánu u pobřeží jižní Kalifornie se v současnosti překrývají čtyři zlomy. Dříve se vědci domnívali, že tyto zlomy nebyly propojeny, ale data Sahakianové a jejích kolegů ukazují, že ve skutečnosti jsou součástí jednoho velkého zlomu, který se táhne asi 100 kilometrů podél pobřeží.

Jinými slovy, v případě, že hornina popraská v některém z těchto zlomů, je pravděpodobné, že prasknou i zbývající tři, které vygenerují silné zemětřesení s magnitudou 7 stupňů nebo vyšší. Situace je ještě umocněna skutečností, že dva nejintenzivnější body zlomu se nachází u pobřeží měst La Jolla a Torrey Pines, kde již silná zemětřesení v minulosti proběhla.

Pokud všechny čtyři zlomy popraskají najednou ve stejnou dobu, vědci předpovídají zemětřesení o síle 7,4 stupňů, jehož důsledky by byly katastrofální pro nejvíce obydlené části Kalifornie, přes které tyto poruchy prochází. K výskytu těchto katastrof, jak ukázaly výpočty, bude stačit relativně malé zvýšení napětí v jednom ze zlomů - pouze 10 až 20 MPa.

Minimální úroveň zemětřesení, vydrží-li úzká vrstva horniny mezi zlomy, bude mít dopad nejméně 5,7 nebo 6,6 stupňů, což bude mít rovněž negativní dopad na život v Kalifornii. Kdy se to přesně stane se vědci neodvažují předvídat, ale nicméně upozorňují, že už nynější zlom je hlavní hrozbou pro obyvatele státu.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.