Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Putinovi došla trpělivost: Poslouchejte, co říkám, vzkázal do světa

By  bře 31, 2017

Moskva – Někdejší bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn je prý ochoten vypovídat o vazbách Trumpova blízkého okolí na Rusko výměnou za imunitu před stíháním, informují americká média. Ke kauze se osobně vyjádřil také ruský prezident Vladimir Putin.

Flynnův právník Robert Kelner v písemném prohlášení uvedl, že jeho klient „má svůj příběh" k vypovězení, ale žádá o ochranu před „nespravedlivým pronásledováním", uvedla stanice BBC na svém webu. Zdůraznil také, že média byla zaplavena „nepodloženými obviněními, pobuřujícími nařčeními ze zrady a zvrácenými posměšky".

Sám Putin se k údajným kontaktům Ruska a Trumpovy kampaně vyjádřil už ve čtvrtek večer. Jednoznačně popřel, že by se Kreml pokusil volby nějakým způsobem ovlivnit. „Sledujte mé rty,“ řekl ruský prezident podle serveru Politico. Pak ústy naznačil jasné: „Ne!“

Rusko opakovaně odmítlo tvrzení amerických zpravodajských agentur, které identifikovaly Rusko jako viníka série kybernetických útoků na demokratické cíle během kampaně. Zpravodajská komunita rovněž dospěla k závěru, že Kreml zasahoval, aby zvýšil šance na vítězství Donalda Trumpa.

„Všechny tyto věci jsou smyšlené, iluzorní, jsou to provokace a lži. Všechny jsou používány pro americkou domácí politickou agendu,“ řekl Putin Geoffu Cutmoreovi ze stanice CNBC, který moderoval panelovou diskusi na arktickém fóru v ruském Archangelsku. „Antiruská karta je používána různými politickými silami uvnitř Spojených států k obchodování nebo upevnění pozic v rámci EU,“ tvrdí šéf Kremlu.

Řada osob s vazbami na amerického prezidenta se setkala s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Putin tvrdí, že existuje dvojí metr mezi tím, jak Spojené státy a Rusko navzájem zachází s diplomaty. Americký velvyslanec v Rusku podle něj volně komunikuje s představiteli vlády a velkých ruských společností.

„Nechceme nic narušovat. My naopak chceme pomoci a snažíme se jim asistovat,“ řekl Putin. „Mezitím jsou ale kontakty našeho velvyslance v USA omezené, objevují se negativní odpovědi a reakce na případné setkání s ním. Ale on je tam, aby bylo možné udržovat kontakty s lidmi: politickými elitami, Senátem a Kongresem, se státní správou. V opačném případě, proč by tam byl? Takže není v zájmu většiny amerických občanů, aby se bilaterální vztahy se snažily zvýhodňovat válečné štváče,“ dodal.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.