Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Kvůli Fukušimě jsou ozáření všichni lidé na světě

By  kvě 12, 2017

Havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima I společnosti TEPCO v roce 2011 byla nejhorší jaderná havárie od Černobylu. Jak zjistili vědci, kvůli této události byl každý člověk na Zemi vystaven dávce radioaktivního záření. Přesto prý není důvod k panice.

Nepanikařte. Právě to je hlavní zpráva týmu vědců, který prováděl globální zkoumání ozáření způsobeného zhroucením jaderného reaktoru Fukušima-Daiichi. Tým dospěl k závěru, že každý člověk na světě v důsledku havárie ve Fukušimě na Zemi dostal určitý ekvivalent hodnoty rentgenové radiace. Toto riziko je však podle nich zanedbatelné. Každý rok miliony pacientů obdrží při CT vyšetření v nemocnici vyšší dávky, než je expozice vyvolaná událostí ve Fukušimě.

K havárii došlo po zemětřesení o síle 9 stupňů u pobřeží Japonska, které vyvolalo dne 11. března 2011 vlny tsunami. Kvůli tomu uniklo velké množství radioaktivního materiálu, hlavním zdrojem záření byl radioaktivní prvek cesium-137.

Nicméně si „nemusíme dělat starosti,“ tvrdil Nikolaos Evangeliou z Norského institutu pro výzkum ovzduší na výročním zasedání Evropské unie Geosciences ve Vídni. Jeho slova cituje magazín New Scientist. „Zjistili jsme, že jsme všichni dostali zásah rentgenovým paprskem,“ říká.

Tým provedl první globální průzkum ozáření způsobeného havárií ve Fukušimě. Většina dat pochází z organizace Comprehensive Test Ban Treaty Organization, která využívá celosvětovou síť stanic pro měření úrovně radiace v životním prostředí. Pro kvantifikaci biologického účinku úrovně záření, které absorbovaly lidské tkáně, vědci používají jednotku s názvem Sievert. Po fukušimské katastrofě průměrný člověk obdržel 0,2 milisierverty (mSv) záření.

Tým vědců také říká, že jde o malou dávku ve srovnání s roční úrovni záření ve Velké Británii, které se pohybuje kolem 2,7 mSv za rok. Standardní rentgen hrudníku obsahuje asi 0,1 mSv, zatímco typické CT produkuje 15 mSv. K nemoci z ozáření přitom podle nich vede až dávka na úrovni 1000 mSv (1 SV).

Pokud byste byli vystaveni záření 1 Sv právě teď, zřejmě byste pocítili extrémní nevolnost a zvraceli byste, ale okamžitě byste nezemřeli. Nicméně, měli byste byli vystaveni zvýšenému riziku podmínek spojených s ozářením.

Místní obyvatelé, kteří žijí v blízkosti elektrárny Fukušima, dostali o něco vyšší radiační dávku v rozmezí od 1 do 5 mSv. Dále v Japonsku byla průměrná dávka záření 0,5 mSv. Ekosystém obklopující Fukušimu však byl tvrdě zasažen, hlášen byla pokles různorodosti u ptáků, hmyzu a populace savců. Na vrcholu krize bylo nuceno asi 160.000 lidí opustit své domovy, tisíce z nich se stále nemohly vrátit. Vyčištění lokality pokračuje dodnes - a bude v nadcházejících desetiletích.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.