Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Zvěrstva bývalé americké vlády vylézají na povrch a média se tváří, jakoby nic. Co bylo skutečným cílem invaze do Iráku?

By  kvě 13, 2017

Skutečným cílem americké invaze do Iráku v roce 2003 bylo svržení Saddáma Husajna, nikoliv ustanovení demokracie. Uvedla to bývalá americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která rovněž působila jako prezidentova poradkyně pro národní bezpečnost v letech 2001 až 2005.

„Nešli jsme do Iráku, abychom tam přinesli demokracii. Šli jsme do Iráku, abychom svrhli Saddáma Husajna… Jednalo se o bezpečnostní problém,“ uvedla Riceová během své přednášky v Brookings Institution ve Washingtonu.

Dodala, že USA neměly v úmyslu použít vojenskou moc pro ustanovení demokratického režimu ani v Iráku v roce 2003, ani v Afghánistánu v roce 2001.

„Nikdy bych neporadila prezidentu Bushovi, aby použil vojenskou sílu proto, aby přinesl demokracii do Iráku nebo Afghánistánu,“ vysvětlila Riceová.Riceová rovněž přiznala, že populistická hnutí, jež se vytvořila za poslední dva roky v USA a v západní Evropě, jsou výsledkem protestu milionů lidí proti elitám, jež ignorují jejich obavy z otázek, jako je například volný obchod a neomezená migrace.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.