Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Putin opět dokázal něco, co Západ a USA totálně vyvede z míry...

By  čen 26, 2017

Přes špatné vztahy se Západem a sankce USA, se ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi podařilo vyvést svoji zemi z finanční izolace, konstatoval Die Welt.

Byl schopen najít investory na mezinárodním finančním trhu a získat jejich multimiliardovou podporu, vysvětluje autor materiálu Holger Zschäpits. Podle německého novináře je to pro Rusko „bod zlomu“.

Ruský prezident Vladimir Putin možná ani nevěří svému štěstí, píše Die Welt. Koneckonců, získal velké vítězství, i když mu mnozí nevěřili. Za ta léta si sice hlava Kremlu „vybojovala své místo na mezinárodní scéně“, ale jeho „říše“ prožívala hluboké ekonomické potíže, uvedl autor. Po krymské krizi a klesajících cenách ropy, se země začala propadat. Kromě toho Rusko ztratilo přístup k „čerstvým“ penězům na kapitálových trzích, poznamenaly noviny.

Ale v poslední době se situace změnila, pokračuval Die Welt. Putinovi se „podařil trik“, a opět byl schopen najít investory. „Kreml bez námahy vydělal tři miliardy dolarů na finančních trzích“, a to na pozadí zhoršujících se vztahů s Bílým domem, píše Zschäpits.

„Snad symoličtěji nemohli Rusové prokázat svoji sílu,“ poukazuje novinář. Sotva Američané zpřísnili sankce vůči Rusku, Kreml okamžitě umístil své dluhopisy na trzích. Kromě toho, prodej realizovala státní banka VTB Capital, která je na seznamu sankcí na obou stranách Atlantiku, připomněly noviny. Úspěšný obchod označil šéf VTB Andrej Kostin za vítězstvé ekonomického rozumu nad nad geopolitickou omezeností. Podle něj si investoři uvědomili, že sankce nejsou rozhodujícím faktorem, pokud existují atraktivní úvěrové podmínky.

Tento vývoj ukazuje, že Kreml, zdá se, může „bez námahy obejít západní sankce“, protože vždy existují investoři ochotni udělat dohodu, tvrdí publikace. Úspěšný prodej (dluhopisů) byl „zlomem“, uvádí autor, neboť je skutečnosti, se Putinovi podařilo zvýšit rating země a vyvést ji z finanční izolace.

Navzdory poklesu cen ropy se odborníci domnívají, že riziko platební neschopnosti Ruska je pouze na úrovni 11%. To je způsobeno tím, že ruská ekonomika vyšla z recese. V letošním roce by mohl její růst dosáhnout 1,2% a v příštím roce 1,6%. Objem devizových rezerv přesáhl 400 miliard dolarů. Podle Zschäpitse má Putin všechny důvody k radosti z úspěchu na finančních trzích. A „směje se do tváře Západu“, uzavřel poněkud otráveně autor.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.