Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

EU zakázala silné vysavače. Od září je nekoupíte

By  čec 20, 2017

V předchozích letech to byly ledničky, myčky nádobí, ale i kultovní pomazánkové máslo. Evropská unie si ale také posvítila na vysavače, jejichž příkon postupně snižuje.

První vlna přišla v září 2014, od kdy nesměl příkon prodávaných strojů přesáhnout 1 600 wattů. Druhá fáze přichází nyní, a od září letošního roku už nekoupíte vysavač, jehož příkon bude vyšší než 900 wattů.

Od 1. září 2014 sjednotila Evropská unie pravidla pro prodej vysavačů. Všechny musí být označené energetickým štítkem a jejich příkon nesmí přesáhnout 1 600 wattů. Tak tomu bude ještě zhruba měsíc, než nařízení postoupí do druhé fáze.

Ta nastane 1. září letošního roku a limit bude snížen až na 900 wattů. Prakticky vzato to znamená, že vysavač o vyšším příkonu už nikde po vyprodání skladových zásob prodejců nekoupíte. Toto opatření má podle Unie výhodu z pohledu úspory energie, zároveň by ale v ideálním případě nemělo mít vliv na efektivitu vysávání jako takového.

O nařízení se vědělo nejméně tři roky dopředu, přesto na něj spousta lidí zapomněla. Teď však opět vyvstává otázka, jestli bude takto malý příkon u vysavačů stačit. Je však nutné si uvědomit, že příkon neznamená výkon a řada vysavačů o menším příkonu dnes běžně zvládá to, co vysavače s příkonem přes 2000 wattů v předchozích letech.

Právě výkon je totiž hledisko, podle kterého by měli spotřebitelé nakupovat vysavač. Někteří výrobci navíc už roky tvrdí, že snížení příkonu zákazníci ani nepoznají. Odborníci jsou s nimi za jedno, nezávislé testy ale stále potvrzují, že vysavač s mohutným příkonem saje lépe, než ty s příkonem pod zmíněných 900 wattů.

Dle srovnávacích portálů je patrné, že Češi mají vysavače s příkonem 800-1200 wattů v oblibě. Od září je ale obchodníci nemohou naskladňovat a pokud jste koupi nového vysavače dlouho odkládali, je načase tak učinit nyní.

Řada českých prodejců chystá na srpen velké slevové akce a vysavače s vyšším příkonem tak půjde pořídit ještě o něco levněji. Jakmile se ale vyprodají skladové zásoby, což může být pouhých pár týdnů poté, co začne nařízení platit, je hotovo. Vysavače s vysokým příkonem budou v zemích EU nedostupné.

Nařízení Evropské unie neplatí na tyčové vysavače, stejně jako na robotické a průmyslové. Jejich cena se ale mnohdy pohybuje v řádech tisíců korun. Na druhou stranu vývoj kvalitních vysavačů stál výrobce miliony. Firmy totiž udělaly prakticky maximum pro to, aby mohly spotřebitelům nabídnout co nejvyšší výkon za cenu snížení příkonu. Jestli to spotřebitelům bude stačit je ale otázkou.

Snížení příkonu není jedinou změnou, kterou vysavače od 1. září doznají. Nově také budou muset být opatřeny o štítky s údaji o energetické třídě a účinnosti při vysávání.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.