Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Hysterický okamurovec, Stropnický vs. Stropnický a rodičovský záhlavec, přesvědčivá Černochová a jakou chybu udělal Pirát Bartoš...

By  zář 23, 2017

První předvolební debata na ČT 24 se dotkla tématu, které hýbe celou Evropou. Migrace, terorismus a azylová politika. Který z politiků by migrantům otevřel náruč? A který bude zárukou, že sem nikoho nepustí? První ze 14 předvolebních debat.

„My jsme prostě spoustu věcí podcenili a vyvalilo se to na nás tou migrační krizí. Teď to postupně začínáme stabilizovat. A je tam velmi citelný progres. Mezi útočníky v poslední době byli ekonomičtí migranti, kteří mají být repatriováni. To jsou lidé, kterým nedáváme azyl, vracíme je zpátky a oni, než by se vrátili, tak se dopustí těžkého teroristického útoku a přihlásí se dodatečně k Islámskému státu,“ nastavil vysokou laťku Ivan Gabal z KDU-ČSL.

Ivan Gabal zastával celou debatu názor, že je migrační krize zvládnutá. Integrace se dle jeho mínění daří na výbornou. Jak je patrné, Ivan Gabal registruje pouze zprávy oficiálních médií, která nereferují ani o desetině problémů, které s migrační krizí přišly. Hleděl na problematiku z globálního hlediska, kde není příliš místo na jednotlivé problémy. Bylo cítit, že KDU-ČSL zastává strategii přijímání imigrantů do České republiky.

Zavřeme hranice, oči, mozky a zrádce

„Probíhá v podstatě islamizace států Evropské unie. Jsme pro nulovou toleranci islámu. Chceme posílit ochranu hranic,“ byl jiného mínění Radovan Vích ze SPD. Podle jeho tvrzení je v České republice 30 000 registrovaných muslimů. A desítky tisíc neregistrovaných. Moderátor Radovana Víchu vyzval, ať své tvrzení prokáže. Na to reagoval kandidát za SPD tím, že je to logické. Žádné údaje neukázal.

Radovan Vích byl, stejně jako celá SPD, hysterický. SPD prosazuje strategii zavřených dveří. Vystoupení z EU. Rozvázání spolupráce se Západem. Ač je jejich vlastnenectví hodnověrné, ze slov Radovana Víchy vyznělo spíše jako nacionalismus. Bijte je, perte je, krleš! Taková politika je v 21. století skutečně hloupá. Politika má být spolupracující, musí reflektovat světové dění, reagovat na ně a být globální. S politikou SPD se blížíme víc Kimovské Severní Koreji. Problém se má řešit, neřeší-li se, ale zavírají-li se před ním dveře, jen dosáhneme toho, že se skrze zavřené dveře vlastního národu nedostaneme ven.

Jindy přesvědčivý Ivan Bartoš nepřesvědčil

„Jediným řešením je společná evropská azylová politika. Vyměnit svobodný pohyb po Evropě za hlídání hranic prakticky s vlčáky je hloupost,“ reagoval Ivan Bartoš z Pirátské strany na Radovana Víchu ze SPD. „My bychom měli postupovat společně a to, co si my vyjednáme prostřednictvím našich reprezentantů, to budeme mít. Tam si myslím, že selháváme nejvíc.“ Bartoš několikrát, ve shodě s Vítem Rakušanem (STAN), tvrdil, že je potřeba posílit tajné služby v kybernetice.

Ivan Bartoš udělal v diskuzi zásadní chybu. Téma migrační krize, které hýbe politickým míněním velké řady voličů, bagatelizoval. Řekl o něm, že je to umělá politická kauza. Ano, na migrační krizi se přiživuje velké množství populistických politiků. Snaží se na strachu z islámu nalákat voliče. Ovšem informace, že například znásilňování stouplo tam a tam o tolik a tolik procent, které se volič dočte na Internetu, voliče od Pirátů odradí. Protože nebude mít pocit, že se jedná jen o politickou bublinu, ale reálné ohrožení. A zařadí si tak Piráty mezi sluníčka, která vítají. Ivan Bartoš chtěl oslovit inteligentní voliče, kteří na migrační krizi hledí, dá se říci, nezaujatě. Jako na přirozený proces, který jde snadno zvládnout, když budeme dostatečně průrazní při vyjednávání v Evropské unii. Ovšem Evropská unie funguje, když chce a potřebuje, na principu práva silnějšího. Viz přehlasování většinou při projednávání kvót. Neustálým zdůrazňováním tématu kyberprostoru Ivan Bartoš, mimojiné, zbytečně naznačoval, že Piráti jsou stranou jednoho tématu, tedy IT. Ač tomu tak vůbec není.

My diktát EU nepotřebujeme

„V otázce vnitřní bezpečnosti nesmíme přistoupit na žádný diktát, v případě rizika uzavřít hranice jako v Maďarsku. Žádám, aby stávající ministři této vlády jasně vyzvali Evropskou unii, aby sem přestala migranty zvát prostřednictvím různých výzev typu „O všechny se postaráme“.

Pan Junker musí přestat Evropu tlačit do toho, aby se zneužívalo evropské právo. Evropské právo se zneužívá prostřednictvím většinového hlasování. Je tu Rada Evropské unie a Rada ministrů vnitra. To, co neprošlo Radou Evropské unie, to přehlasovali na Radě ministrů vnitra. Tak vznikly kvóty. Ohýbá se tu evropské právo a my jsme neprotestovali,“ popsala Jana Černochová postoj ODS k migrační krizi i k mechanismům Evropské unie.

Jana Černochová z ODS zastávala racionální pohled na migrační krizi i problematiku Evropské unie. Poukazovala na konkrétní problémy, navrhovala řešení. Prosazovala soběstačnou, ale spolupracující Českou republiku. Ač její projev byl v debatě trochu průraznější a vášnivější, přesto debatu plnila fakty, které jsou pro Českou republiku s ohledem na migrační krizi směrodatné. Dá se říci, že Jana Černochová ostatní debatéry elegantně přestřílela.

Zelená apokalypsa v podání Matěje Stropnického

Rozpaky vzbudil Matěj Stropnický (Zelení), který nevybíravě zaútočil na Janu Černochovou. Ostrou kritiku od něho sklidila za to, že pózovala na základní škole před dětmi se zbraní. Jana Černochová musela Stropnickému vysvětlit, že se jednalo o akci POKOS (Příprava občanů k obraně státu), kterou zaštiťuje armáda i Ministerstvo obrany. Jana Černochová neváhala Stropnickému vrátit úder tím, že mu vytkla časté návštěvy i přespávání v Centru Klinika, kde pobývají lidé, kteří jsou v hledáčku tajných služeb.

„Styděli jsme se, jak naše vláda reagovala na celou migrační krizi. A to zejména ČSSD,“ řekl Matěj Stropnický k tématu debaty. Podle něho Česká republika vytvářela v Evropské unii obstrukce a zaujala pouze negativní postoj. Na to reagoval velmi pobouřeně Jan Hamáček z ČSSD, který tvrdil, že v Evropské unii upozorňovali na nesmyslnost kvót a odmítali se jich účastnit. Ale zároveň jako první otevřeli v EU otázku detenčních center, která by se měla zřídit v Africe. O detenčních centrech nyní uvažují špičky unie. Hamáček vyvrátil Stropnickému i pasivitu současné vlády. Mluvil o podpoře libyjské pobřežní stráže, o vyslání jednotek do Maďarska či Slovinska.

Přesto Matěj Stropnický poukázal na to, že vláda podporuje nestabilní režimy prodejem zbraní. „Nevyměníme lidská práva za obchodní příležitosti. Svět je tím nebezpečnější, čím víc lidí v něm drží zbraně. Změnili bychom zásadně politiku ministerstev průmyslu a obchodu, zahraničí a obrany, které udělují souhlas na vývoz zbraní z České republiky. Je zajímavé se podívat na nárůst čísel při vývozu zbraní za deset let. 2007 to bylo ve výši 4,8 miliardy a v roce 2016 jsme se dostali na 18 miliard.“ Na což mu jeho táta, Martin Stropnický, nynější ministr obrany za hnutí ANO, odpověděl, že

Česká republika prodejem podpořila například kurdské jednotky, které byly pro obávaný Islámský stát doslova katem...

Zelení zvaní melouni?

Matěj Stropnický jako jediný zastával myšlenku otevřených dveří a přijímání imigrantů. Jeho zaujetí pro lidská práva, jako politické téma pro manipulaci, bylo obdivuhodné. Zelení se ovšem prodávají jako liberální, mravně povýšenečtí, prakticky anarchisté. A tak je nutno je i brát. Zelení na povrchu, rudí uvnitř.

Velká předvolební debata ukázala, že panuje shoda v pohledu na migrační krizi přes celé politické spektrum. Jediný Matěj Stropnický za Zelené tuto vzácnou shodu narušoval nesouhlasným kroucením hlavy.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.