Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Za dva týdny vstoupí v Rakousku v platnost zákaz burek

By  zář 24, 2017

V předstihu necelých dvou týdnů začaly rakouské úřady rozdávat letáky, které mají občany i cizince informovat o zákazu nošení burek a islámského pokrytí hlavy.

„Zákon zakazuje zakrytí obličeje na veřejnosti látkou nebo jinými objekty v takové míře, že není rozpoznatelný,“ stojí v prohlášení, které bude u letáků. Ty budou distribuovány hlavně na letištích u příletů, stejně jako policisty na veřejných místech.

Letáky, které jsou ve čtyřech jazycích – němčině, angličtině, arabštině a turečtině – budou varovat, že porušení zákona se trestá pokutou až 150 eur. Stejné varování je i na stránkách ministerstva vnitra.

Veřejným místem mají úřady na mysli: „všechna místa, která mohou být kdykoliv nebo v určitý čas přístupná skupinou lidí, včetně dopravních prostředků jako je autobus, vlak, letecká nebo námořní doprava.“

Kromě pokuty budou muset hříšnice na žádost policie závoj sejmout, nebo budou čelit zatčení. Policistům bude zakázáno závoj sejmout násilím.

Zákaz se netýká jen muslimek. Zakázány jsou kukly, šály, nebo lékařské masky nošené bez důvodu.

Zákon zná výjimky, kterými jsou zakrytí obličeje z lékařských nebo bezpečnostních důvodů kvůli počasí nebo smogu. Stejně tak se zákaz netýká účastníků různých karnevalů nebo atletů.

Rakousko zákaz schválilo v květnu. Muslimové proti němu silně protestovali a pochodovali v ulicích se sloganem, „Hej ministře, ruce pryč od mojí sestry.“

V Rakousku žije nyní až 700 tisíc muslimů, většina z nich jsou Turci.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.