Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Někdo vozil peníze v igelitkách a Klaus měl obavy, uvedl Ruml

By  lis 13, 2017

Je to přesně dvacet let, co padla vláda Václava Klause kvůli pochybnému financování jeho ODS. Jan Ruml jako první politik tehdejší éry nyní veřejně přiznal, že za privatizace státních podniků v devadesátých letech chodily vládním stranám úplatky.

Neo: Když říkáte financování ze strany státních podniků, tím myslíte, že společnosti závislé na rozhodování vlády v privatizacích sponzorovaly vládní strany?

Ano, tak je to. To byl jeden zdroj příjmů. Druhým problémem ODS bylo sto milionů korun, které vládní strany tehdy dostaly od švýcarsko-holandského konsorcia, které zprivatizovalo SPT Telecom. Tyto peníze byly na kontech ve Švýcarsku a Lucembursku. To byla tehdy nejvýbušnější věc. A pak to byly drobné příběhy, které kryla fiktivní jména jako Bács a Sinha.

Neo: Dokážete odhadnout, o jakém balíku se bavíme?

To neumím. Kolik to bylo od těch státních podniků, to nevím. Vím o těch sto milionech za privatizaci Telecomu a vím, že pak skončily někde v Lucembursku, odkud je někdo z hlavní kanceláře vozil v igelitkách.

Neo: Jak na to tehdy reagoval Václav Klaus, když jste mu říkal, že to má řešit?

Klaus z toho měl obavy. Měl pocit, že ho za to média i veřejnost dostanou. Nečekal ale, že to nakonec přijde zevnitř strany. Pořád opakoval, že on v tom nejede. Že to měli na starost jiní lidé v ODS a on nemá přehled o tom, jak je ODS financovaná.

Více se dočtete na: neovlivni.cz

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.