Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Brutální pravda o dnešní moderní společnosti. Vše vysvětleno ve 4minutovém videu

By  pro 08, 2017

Co je smyslem života – být šťastný? Jestli ano, pak něco zřejmě děláme špatně. Krátký animovaný film, jehož tvůrcem je londýnský umělec a animátor Steve Cutts, to velice poutavým způsobem odborně vysvětluje.

Film nazvaný „Štěstí“ (ang. originál Happiness) začíná cestou mladých krys, které závodí, aby se zapojily do pracovního procesu. S největší pravděpodobností jsou také nadšeny, že konečně budou mít možnost učinit ve světě změnu. Zanedlouho jsou lapeni do „krysího závodu“, který není tak atraktivní, jak jej ukazují v televizi.

Krysy se na sebe mačkají v metru, kde se každý zdá být pohlcen „zaneprázdněností“. Když nejsou nuceny pracovat, nakupují. Brázdí obchodní centra v zoufalé snaze zaplnit to prázdné místo, kde by mělo mít svůj domov „štěstí“. Krysy jsou hledání štěstí tak posedlé, že začínají utrácet všechny své těžce vydřené papírky za „věci“. Po naplnění všech nákupních tašek jedna krysa odkládá nákup stranou a stoupne se do fronty, kde čeká až vypukne „Black Friday“.

Jakmile se dveře otevřou dokořán, nastane naprosté šílenství. Je to boj krysa proti kryse, všude jsou vidět jen míhající se končetiny a výrobky. Když událost skončí, jedna z krys, která riskovala svůj život pro nový televizor, svoji výhru zahazuje, aby si mohla koupit další poklad: auto.

Jak krysa jede ve svém novém elegantním vozidle, dává jí to dočasný pocit „štěstí“. Ale dostala ji zácpa – a realita – a tak si začíná uvědomovat něco skutečně znepokojujícího: není svobodná. Je součástí systému, kterému dominuje konzum. Poté, co se krysa zbavila všech iluzí, začíná své zklamání nad životem řešit pitím. Láhev za láhví utápí své starosti v alkoholu. To ovšem její problémy vyřeší jen stěží. Ve skutečnosti to vede k tomu, že zůstane bez peněz a bez domova. Když už je úplně na dně a má oficiálně deprese, zamíří krysa k lékaři, kde jedinou pomoc, kterou dostane, jsou farmaceutické pilulky. Jistě, odvádí dobrou práci, pokud jde o pozvednutí ducha, ale jsou návykové a vůbec nijak neřeší důvod problémů této krysy – a všech ostatních – nevědomost.

Studie ukázaly, že lidé jsou nejšťastnější, když tráví čas v přírodě a nebo když investují do zážitků, nikoli do věcí. Doufejme, že toto video připomene lidem, že nepotřebují běžet „krysí závod“, aby našli štěstí. Ať raději investují svůj čas do svých vášní, do pomoci druhým lidem a učení se věcem, které rozšíří jejich obzory a rozvinou osobnost.

Štěstí nikdy nebude možné dosáhnout díky nakupování zboží. Díky tomuto videu možná více lidí prohlédne a bude schopno se osvobodit ze systému, který slouží pouze zájmům velkých korporací – ale ne zájmům lidských bytostí. Jaký je váš názor na toto téma? Pište do komentářů a sdílejte pravdu s dalšími lidmi!

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.