Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Turecko vydalo zatykač na agenta CIA zodpovědného za vojenský puč v Turecku

By  pro 09, 2017

Turecko vydalo zatýkací rozkaz na agenta CIA, který byl součástí zosnování amerického spiknutí na svržení turecké vlády minulý rok.

Turečtí žalobci obviňují Graham E. Fullera, bývalého místopředsedu Národní zpravodajské rady CIA, z podněcování k přepravu, tvrdí státní tisková agentura Anadolu.

Zprávy CNN tvrdily: Turecká vláda obvinila amerického duchovního Fethulláha Gulena, že řídil pokus o povstání v červenci 2016. Gulen (76), který vehementně popírá jakoukoli účast na spiknutí, žije v Pensylvánii od roku 1999.

V rámci stejného vyšetřování byl v říjnu vydán také zatykač na proamerického akademika Henri Barkeyho a bývalého opozičního zákonodárce Ayka Erdemira, kteří v současné době žijí ve Washingtonu.

CIA byla k celé záležitosti dotázána CNN, ta se však odmítla k zatykačům vyjádřit.

V uplynulých několika měsících turecké soudy provedly několik rozsáhlých soudních procesů a provedly rozsáhlé čistky veřejných institucí.

Turecké orgány zadržely přibližně 150 000 lidí od neúspěšného převratu, podle Anadolu – asi třetina z nich byla od té doby propuštěna. Další třetina byla propuštěna pod soudní kontrolou.

Pokus o svržení a následné vládní zásahy v médiích, politické opozici, na akademické půdě a v bezpečnostních složkách rozdělily zemi.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.