Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Muslimský starosta v Ježíšově městě Nazarethu letos zakázal oslavu Vánoc

By  pro 17, 2017

Muslimský starosta Nazarethu zrušil tradiční venkovní oslavy Vánoc ve městě, kde Ježíš strávil své dětství.

Starosta Ali Salam, který se kdysi chlubil, že americký prezident Trump se od něj naučil jak vyhrát volby, naznačil, že jde o trest pro místní a hostující křesťany za Trumpovo rozhodnutí oficiálně uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

“Naše poselství je, že milujeme Jeruzalém, a neopustíme tě za žádných okolností,” prohlásil.

“Naše identita a víra se nedají debatovat. Rozhodnutí Trumpa o Jeruzalému vzalo radost svátkům, a proto tento rok oslavy rušíme.”

Ačkoliv se Nazareth nachází na území Izraele spíše než na palestinském teritoriu v Gaze a na Západním břehu, většina jeho obyvatel jsou Arabové s izraelským občanstvím.

Křesťané zde tvoří 30 procent populace, ale jsou ovládáni muslimskou většinou.

Místní úřady ale výrok starosty mírní, protože si uvědomují, že o svátcích do města přichází stovky tisíc křesťanských turistů, bez kterých by místní přišli o mnoho peněz.

Některé elementy oslav se proto nakonec konat budou, tak jako vánoční trh a procesí 23.prosince. Zpěv koled a venkovní hry ovšem budou tyto svátky zakázané.

Podle bible to byl Nazareth, kde archanděl Gabriel řekl panně Marii, že porodí spasitele, což z města dělá jedno z nejposvátnějších křesťanských míst.

Poté, co ve městě Betlémě, který se nachází na Palestinci ovládaném Západním břehu, dala život Ježíši, Marie utekla do Egypta před Herodem, který nakázal zabit všechny narozené děti poté, co se dozvěděl, že se měl narodit nový král.

Po jeho smrti se Marie vrátila do Nazarethu, kde podle bible její dítě vyrostlo a zesílilo na duchu, a naplnilo se moudrostí.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.