Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Velká pyramida odkrývá další tajemství: Vědci tam objevili dva tajné prostory

By  říj 24, 2016

Velká pyramida v Gíze je jedním z divů světa. Navíc je obestřena stále mnoha tajemstvími a vědci tam mají i v dnešní době co objevovat. To se ostatně prokázalo i v těchto dnech, kdy tým expertů oznámil nález dvou dutin. Možná jsou to tajné místnosti.

Radiografickou analýzou stěn pyramidy vědci objevili dutiny, o kterých se doposud nevědělo. Nyní se plánují další testy, aby se objasnila velikost a případně i účel těchto prostorů. Pyramida faraona Chufua má pouze tři známé místnosti a slouží jako faraonova hrobka. "Jsme nyní schopni potvrdit existenci dutin na severní stěně pyramidy. Mohly by formovat koridor vedoucí dovnitř pyramidy," stojí ve výzkumné zprávě. Druhá dutina byla objevena na severovýchodní straně pyramidy. Není vůbec jisté, že obě dutiny mají spolu něco společného.

Celý výzkum je součástí projektu Scan Pyramids, který za pomocí nejmodernější techniky provádí skenování a radiologický průzkum pyramid v Gíze. Tento program má výhodu, že je neinvazivní, nijak neohrožuje pyramidy a přitom je schopen odhalit mnohá tajemství, která bez přístrojů nemají lidé šanci objevit.

Vědci už pomocí této technologie objevili skrytou komoru v Lomené pyramidě v Dahšúru. Také se spekulovalo o tom, že v Tutanchamonově pyramidě je tajná komora, kde je pohřbena Nefertiti. Ovšem vědci se v této věci zatím neshodují a i v této záhadě by mohl pomoci sken.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.