Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Řidiči pozor! Možná porušujete zákon a ani o tom nevíte. Pokuta za jízdu v levém pruhu je tady

By  čec 29, 2019

Novela bodového systému myslí i na řidiče, kteří mimo obec bezdůvodně využívají levý pruh silnice. Od poloviny příštího roku by měla platit pevně daná finanční a bodová sankce.

Loading...

Novela bodového systému myslí i na řidiče, kteří mimo obec bezdůvodně využívají levý pruh silnice. Od poloviny příštího roku by měla platit pevně daná finanční a bodová sankce.

Setkáváme se s tím dnes a denně: pravý dálniční pruh je poloprázdný, zato v levém jsou na sebe automobily natlačeny v bezprostřední vzdálenosti, kličkují, blikají a často i troubí. Sami jistě víte, že mimo obec je levý pruh dvou- a víceproudé dálnice určen pouze k předjíždění a nikoliv k soustavné jízdě, nicméně případů, kdy řidiči nerespektují silniční zákon, přibývá. Ale nebojte se, myslí na ně novela bodového systému.

Podle informací České televize dosud řešili policisté bezdůvodnou jízdu v levém pruhu mimo obec hlavně domluvou, přestože mohli udělit pokutu ve výši až 2500 korun a dva trestné body. Tento bič je ale příliš krátký. Novela bodového systému, která by mohla začít platit už od poloviny příštího roku, počítá s pevnou finanční sankcí 1500 korun a udělením dvou trestných bodů, což je sice méně než doposud, ale zato odpadá záchranný kruh v podobě řešení přestupku domluvou.

Stát tím reaguje na čím dál vyšší počet těchto případů, avšak nemyslete si, že by se pokuta týkala pouze nedočkavých řidičů osobních automobilů. Myslí se také na řidiče kamionů, kteří v mnoha případech nevyužívají stoupací pruh dálnice a bezdůvodně blokují ten prostřední (v případě tříproudé dálnice). „Takové chování může v ostatních řidičích způsobovat nervozitu a také dochází k takzvanému podjíždění, což může ústit ke zbytečnému hazardu,“ řekla České televizi Lenka Sikorová, mluvčí jihomoravské policie.

Z vlastní zkušenosti vím, že blokování levého pruhu podjížděním opravdu končí, na hraně se pak ale ocitá také řidič, který tak učiní. Již v minulosti jsme podrobněji rozebírali, kdy se dá takové chování tolerovat. V obci můžete dle silničního zákona používat kterýkoliv jízdní pruh, přičemž „podjetí“ z pravé strany se nepovažuje za předjíždění, mimo obec je ale takové chování možné pouze v případě souběžné jízdy, tedy pokud je v jednom směru taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel.

Zdroj: 1

Loading...

Zdroj: 1

loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.